DIVERSE OM LED-LYS

Hva betyr CE merket?

Alle elektriske innretninger i Norge skal være CE merket. Dette er din sikkerhet for at varen er trygg å bruke i elektriske anlegg. Sørg alltid for å innhente info om en vare er CE merket ved kjøp på Internett. Alle varene vi selger er trygge og CE merkede.

 

Myter om energibesparende lyskilder

 

 

 

Gir kaldt lys

Energibesparende lyskilder gir et meget kaldt og skarpt lys. Dette er feil.
– I dag kan man få energibesparende lyskilder som gir et varmt -og behagelig lys.

Lang tid før fullt lys
Energibesparende lyskilder bruker lang tid på å oppnå full lysstyrke. Dette er hovedsakelig feil.
– Til forskjell fra gamle energibesparende lyskilder, når dagens lyskilder sin fulle lysstyrke etter et par sekunder. Halogensparepærer tennes og gir maks lysytelse umiddelbart.

Kan ikke dimmes
Energibesparende lyskilder kan ikke dimmes. Dette er feil.
– Det finnes mange energibesparende lyskilder som er dimmbare, deriblant alle halogensparepærene.

Store og klumpete
Energibesparende lyskilder er store og klumpete Dette er feil.
– Energibesparende lyskilder kommer i mange forskjellige former og størrelser som passer til ulike armaturer.

Dyrere lys
Energibesparende lyskilder er mye dyrere enn glødelamper Dette er hovedsakelig feil.
– Selv om prisen på en energibesparende lyskilde er høyere enn en vanlig glødelampe så sparer du penger på at de bruker mindre strøm

Dyrt å slå av og på
Det er dyrere å slå på og slå av en lyskilde enn å bare la den være slått på. Dette er feil.
– Derimot sparer du energi på å slå av lyskilden når den ikke er i bruk.

 

Hvordan velge LED-lys?

 

 

 

 

Siden det ble bestemt at de tradisjonelle glødelampene sakte men sikkert skulle utfases fra markedet, har man hatt flere alternativer å velge blant, dog ikke alle like miljøvennlige. Nei, faktisk har enkelte av dem vært direkte verre i bruk, og både brukt mere strøm, og forurenset mer under selve produksjonprosessen.

Blant de viktigste alternativene har man funnet de såkalte sparepærene, som riktignok har brukt mindre strøm, men til gjengjeld har de innehold farlige gasser, som gjør at de må innleveres som spesialavfall når de slutter å virke, og skulle man være så uheldig å knuse en, må man ta forholdsregler(!) ved oppsamling av restene, så farlige kan de være. Dessuten har fargespekteret disse lyser med vært oppfattet som svært kjølig, og ikke hyggelig å bruke i private hjem.

Halogen har også vært et alternativ, men disse igjen er både energikrevende, og svært skarpe i lyset, pluss at de har en tendens til å bli svært varme. Ikke sjelden har man sett eksempler på at disse pærene ved feil bruk har smeltet soklene de har vært montert i, med brann som følge.

Da er det LED-lyspærene kommer inn i bildet, og disse har flere gode egenskaper de andre alternativene ikke har. De er utrolig effektsparende, og avgir tilsvarende lysmengder til en brøkdel av strømforbruket. I tillegg utvikler de tilnærmet ingen varme, noe som gir dem et vell av bruksområder man normalt ikke har kunnet gjøre.

Ulempen med LED-lyspærer derimot, er ofte at de er noe kostbare i anskaffelse, men til gjengjeld varer de utrolig lenge. De er heller ikke så utsatt for ytre påkjenning som de andre alternativene og tåler betraktelig røffere behandling.

Disse pærenes lange levetid gjør at selv om de beste pærene koster en del i innkjøp, vil de utvilsomt tjene seg inn igjen på sikt. En god LED-lyspære, i ordinær bruk, kan i enkelte tilfeller oppnå en levetid på godt over 50 år(!).

Vær imidlertid oppmerksom på, at det er med disse pærene som med det meste annen elektronikk, og det er store variasjoner i kvaliteten på hva som finnes på markedet. Kjøper man billig, kan man ikke forvente at levetiden er like lang som de noe dyrere pærene, og kanskje stemmer heller ikke lysmengden som oppgitt, eller fargespekteret kan avvike fra de man tror de har.

Kan man installere lavvoltanlegg hjemme? Og på egenhånd?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Da de fleste elektriske installasjoner i hjemmet er basert på bruk av 240 volt, kreves det i følge det norske lovverket, at den som skal gjøre endringer, reparasjoner eller nyinstallasjoner på et slikt, skal ha den nødvendige opplæring og utdannelsen til dette. Kort sagt, man skal være utdannet elektriker for å kunne ha lov til å arbeide med fastmonterte anlegg som leder 240 volt, og det hjelper ikke at man gjør det i eget hus. Loven er lik for alle.

Heldigvis får man både 240 volt led pære og 12 volt led pære , så hvis man likevel har tenkt seg over på LED-teknologi, kan det derfor være praktisk å vurdere å enten skifte ut det allerede eksisterende lysnettet med et på 12 volt, eller hvis man skal bygge et nytt hus, vurdere å enten installere et 12 volts internt anlegg kun for lys helt fra begynnelsen av.

Gjør man dette oppnår man mange fordeler; for det første er det svært energisparende og økonomisk på sikt, det er betraktelig mindre brannfarlig, og skulle man på et senere tidspunkt finne ut at man ønsker å legge inn noen flere lyspunkter i huset sitt, kan man helt lovlig gjøre dette selv. Det krever selvfølgelig at man er sånn noenlunde fingernem og vet hva man driver med, men man behøver ikke en fagutdannet elektriker til x-antall kroner i timen.

Dog er det viktig å skille et slikt svakstrømsanlegg i to, det før transformatoren, og det etter. Det før tranformatoren er fortsatt 240 volt, og det må man ikke røre, men biten etter er 12 volt, og der kan man gjøre alle de utbedringene man har lyst til.

På samme måte må man forsikre seg om at stikkontaktene i huset er på egen kurs, da disse fortsatt leverer 240 volt til støvsugere, tv’er og så videre, og her skal man heller ikke gjøre inngrep.

En annen fordel med et komplett 12 volts lysanlegg i huset, er selvfølgelig at man kan installere et par bilbatterier som sikkerhet i tilfelle strømmen skulle gå, og så er det bare å lene seg tilbake ved neste strømbrudd, og se på alle de undrende naboene som ikke forstår hvorfor nettopp huset ditt er fullt opplyst, når resten av nabolaget ligger mørklagt.

 

 

 

 

 

OM LED:

 Utviklingen innen LED går med stormskritt. Særlig går utviklingen raskt når det gjelder lysstyrke og lys farge. Her har det skjedd mye bare det siste året.

LED lyspærer er et godt alternativ til vanlige lyspærer i spot belysning og pynte lamper. Spesielt på hytter med 12V anlegg er LED lyspærer suverent med sitt lave strømforbruk.

 

  • LED Står for Light emitings Diodes.
  • LED pærer har en svært lang levetid, mange ganger så lang som vanlige glødepærer eller sparepærer.
  • LED pærer har ingen glødetråd og tåler derfor vibrasjoner og på/av sykluser mye bedre enn pærer med glødetråd.
  • LED pærer utvikler ikke lys ved hjelp av varme slik glødepærer gjør. Det blir ikke varmere enn at du hele tiden kan ta på dem. Dette minsker brannfaren, da f.eks. halogenpærer raskt kan få en overflatetemperatur på 300 grader.
  • Ingen IR eller UV-stråling, det vil si at gjenstander, tekstiler etc. ikke vil falme i lyset fra en Led pære, slik som fra vanlige pærer og sollys.
  • LED pærer inneholder ikke kvikksølv slik som vanlige sparepærer og lysrør.
  • LED lampene utnytter mye større del av energien til lys, og bruker langt mindre til varme, og du får mange ganger så mye lys igjen i forhold til en vanlig lyspære .

Lysstyrke og farge

De fleste kjenner vel etterhvert til LED hodelykter og LED lommelykter. Det er stort sett samme type LED som brukes i LED pærer, og lysstyrken på LED pærene kan dermed sammenliknes mot disse. En LED spot pære med 7 LED vil gi omtrent samme lys som en LED lommelykt med 7 LED.

Jeg fører LED pærer med både varm-hvite og kald-hvite LED. Det er kald-hvite LED som er desidert mest vanlig i LED lommelykter og hodelykter. Disse gir litt mer lys enn varm-hvite LED, men fargen på lyset fra en varm hvit LED er mer behagelig og ligner mer på lys fargen som man får fra en vanlig glødepære. Til leselys blir det kald hvite lyset regnet som best, fordi det gir bedre kontrast enn det varm hvite. Lyset fra kald hvite LED har et kaldt blå/hvitt lys.

 

En 1W kald hvit LED spot pære vil gi omtrent 50% mer lys enn en vanlig G4 10W halogenpære målt i LUX mot en hvit lese flate.

Lys for fremtiden

LED - lys emiterendes dioder - har vært populære i noen år som instrument lys. Mer en du trolig er klar over, så er disse små lysene over alt i din hverdag; i det røde lyset i klokkeradioen om natten, lyset i mobiltelefonen, det røde "stand-by" lyset på TV-en, DVD-spilleren og radioen. LED er over alt. Snart vil de også bli vanlige som en faktisk lyskilde. Nyere bilmodeller bruker også led i bremselys, blinklys og kjørelys bak.

Nyeste kommentarer

31.03 | 13:13

Ja jeg leser din side,og er imponert over hva du får til.
Lykke til videre Leo.